'Stansopleiding dicht kennisgat binnen het team'

15-08-2023

Verschenen in GOC-magazine.

De helft van de operators die bij Dings Kartonnages de stansmachine bedienen had al een vakdiploma op zak. Toch gingen ze samen met hun minder ervaren collega’s van start met de opleiding machine operator vlakstansen van GOC.

“Vanzelfsprekend is deze opleiding belangrijk voor onze nieuwe medewerkers. Ze leren alle ins en outs kennen van de stansmachine en gaan praktisch aan de slag met verschillende materialen en verpakkingstechnieken. Qua technische basiskennis zijn ze nog dichter toegegroeid naar hun ervaren collega’s”, vertelt Erland van Well, bedrijfsleider bij dit allround kartonnagebedrijf uit Tegelen.

Team groeit naar elkaar
Maar ook die ervaren medewerkers mét een diploma en de nodige vakkennis in huis leerden volgens Van Well van de opleiding. “Ze maken kennis met nieuwe ontwikkelingen, leren efficiënter te werken én nog beter te communiceren met elkaar. En ook niet onbelangrijk: de sfeer onderling was al goed, maar je kunt echt merken dat ze elkaar nog meer de helpende hand bieden en elkaar beter begrijpen.”

Verder kijken dan eigen afdeling
De opleiding zorgt er ook voor dat de vlakstansers meer oog hebben gekregen voor wat er buiten hun afdeling gebeurt. Bijvoorbeeld op de plak- en vouwafdeling. “Zijn de ril- en ritslijnen niet goed aangebracht en de snijlijnen niet goed doorgestanst, dan levert dat in het vervolgproces problemen op. Als je verder kijkt dan alleen je eigen afdeling, dan houd je daar rekening mee.”

Sneller en effectiever werken
De deelnemers waren zonder uitzondering positief over de opleiding. “Een topopleiding die meteen toepasbaar is in de praktijk. Eén van de meer ervaren medewerkers gaf aan dat hij nu bepaalde handelingen veel sneller doet. Hij kende wel alle opties van de stansmachine, maar leerde dat je met minder stappen tot hetzelfde resultaat kan komen.”

Positieve impact op werkplezier
Een beter functionerende afdeling zorgt er bovendien voor dat medewerkers met meer plezier hun werk doen, ziet Erland. “Als dingen niet lopen, geeft dat snel frustraties. Maar loopt de productie gesmeerd, dan heeft dat een positieve impact op de motivatie én de onderlinge sfeer.”

Dings Kartonnages ontwerpt en produceert op maat gemaakte en full colour bedrukte (food)verpakkingen en is één van de grootste producenten van bierviltjes in de Benelux.

Meer informatie over de opleiding Machine operator vlakstansen.


Bron artikel: magazine GOC.

Stansopleiding Dings Kartonnages.